Aslında her şey iki senedir kullandığım kayar kapak Samsung telefonumun kapağının durduk yere bozulmasıyla başladı. Her ne kadar bu zamana kadar pahalı cep telefonlarına soğuk bakmış olsamda, android işletim sistemine sahip olan bu telefonu iyi ki tercih etmişim diyorum şu an.
Öncelikle telefon son günlerde bayağı populer olan android işletim sistemini kullanıyor. Benim tercih etmemde ki en önemli nedenlerden biride bu. Linux tabanlı olan android her geçen gün güç kazanan ve sürekli güncellenen bir platform. Kullanıcılara bir çok bedava uygulamayı kullanma şansı veriyor. Ben telefonu mediamarket ten aldığımda içinde android 2.1 sürümü vardı. Fakat internete bağlanır bağlanmaz andoid 2.2 Froyo adı verilen sürüme güncellendi. Bu sayede 720p kalitesinde hd video kayıt ,wifi hot spot vb. bir çok özellik de telefonuma yüklenmiş oldu.
Telefonu kurcalamaya başladığımda ilk olarak ekran kalitesi ilgimi çekti.3.7 inch lik 480*800 çözünürlüğe sahip ekran gerçekten etkileyici. Özellikle htc sense ara yüzüyle birlikte telefon kalitesini belli ediyor. Ekranı sağa sola oynattığımda ise kişiseleştirebileceğim 7 adet masaüstüne sahip olduğumu gördüm. Bu masaüstlerine istediğiniz programın ya da dosyanın kısayolunu atabiliyor veya widget adı verilen programlarla istediğiniz gibi kişiselleştirebiliyorsunuz. Mesela ben ayarlar için ayrı internet kullanımı için ayrı günlük kullanım için ayrı olmak üzere 5 farklı masaüstünü istediğim gibi şekillendirdim. Kullanım kolaylığı anlamında faydalı bir özellik kısacası.
İnternet kullanımı demişken telefonun wi-fi, gps, bluetooth gibi bir çok özelliği var ve internete bağlanmak oldukça keyifli. Öncellikle sayfaların wi-fi üzerinden açılma hızı bilgisayarımla neredeyse aynı. Multitouch özelliği ve geniş ekranı sayesinde sayfalar arasında dolaşırken hiçbir sıkıntı yaşamadım. Flash player özelliği sayesinde video destekli hiçbir sitede problem oluşmuyor. Bunların dışında htc nin kendi içinde firendstream adı verilen uygulaması geliyor. Flickr, Facebook, Twitter gibi farklı hesapların kontrolünü tek bir programla yapma imkanı veriyor. Kişi listenizde bulunan kişilerin e-posta adresinden Facebook, Twitter ve Flickr bağlantılarını bulup sizin tercihleriniz doğrultusunda bağlayabiliyor. Bu sayede arama sırasında kişilerin resimleri otomatik olarak gelebiliyor ya da kişilerin üzerine tıkladığınızda onlara ait kişisel bilgiler(facebook bilgileri dogum günü vb. gibi) önünüzde listeleniyor. Çok hayati bir özellik olmasada bence oldukça eğlenceli.
Dokunma hassasiyeti almadan önce kıyasladığım çoğu telefondan çok üstün durumda. Öyleki bu anlamda iphone un en yakın rakibi gördüklerim arasında. Klavye si ve algılama hassasiyeti başarılı. Her ne kadar ilk kez dokunmatik telefon kullanan ben henüz hızlı yazacak hakimiyete erişememiş olsamda geniş ekranı sayesinde kısa zamanda bu problemi de atlatacağımı düünüyorum.
Fotoğraf makinesi kalitesi ortalamalarda yer alıyor. Daha yeterince kurcalamış olmasamda gördüğüm kadarıyla 5mp lik led flash lı kamera fotoğraf anlamında telefondan üst düzey performans beklemeyen benim gibi kullanıcılar için tatmin edici sayılabilir. Yüz algılama özelliği sayesinde odaklanması başarılı. İso, keskinlik, doygunluk, parlaklık gibi ayarlara müdahale edebiliyor olmak ise özellikle fotorafçılığa yeni başlamış olan benim için hoşuma giden detaylar arasında. Bunlara ek olarak çeşitli uygulamalar indirerek hdr tarzı fotoraflar çekme şansıda yakalayabilirsiniz.
Telefonu aldığımdan beri doğal olarak android in nimetlerinden bende faydalanıyorum. Yani sürekli yeni uygulamalar yükleyip kullanıyorum. Bu zamana kadar yüklediğim uygulamaların hiç birinde sıkıntı yaşamadım. Özellikle hız anlamında.1 ghz lik işlemci henüz benim kullandığım hiç bir programda takılma yada saçma sapan kendini resetleme gibi olaylar yaşatmadı. Uygulama konusunda şu anda tek büyük problem android marketin çeşitli problemlerden dolayı henüz ülkemizde aktif olmaması. Bunun için yapılabilecek iki çözüm yolu mevcut bildiğim kadarıyla. Birincisi telefonunuzu root etmek.Bu sayede telefonun bütün özelliklerine müdahale edebilirsiniz ama garantiden çıkıyor bu seferde. İkincisi ise “applanet” “slide me” gibi uygulamalar yüklemek. Ben ikincisini tercih ettim . Applanet zengin uygulama çeşidine sahip üstelik normalde markette ücretli olan uygulamalar burada bedava.
Telefonu aldığımda içinden çıkan 4gb lık sd kartı kullanıyorum şu an. İlerleyen günlerde belki 16 gb lık daha kaliteki bir sd karta geçebilirim ama şimdilik ihtiyaçlarımı karşılıyor.Bana göre bu telefonun en büyük eksiği dahili hafızası.512 mb lık dahili hafızanın yarısını android işletim sistemi kullanıyor.Her ne kadar telefon 32 gb a kadar sd kartı desteklesede genede bazı indirdiğim sistem dosyalarını telefon hafızasına atmam gerektiği için yetmeye bilecek gibi gözüküyor. Gerçi yazılımcılar root işlemiyle bu sorunun da çözümünü bulmuşlar ama bir müddet root düşünmeyen ben henüz dolmasada dahili hafızayı etkilebilecek programlardan dolayı açıkcası endişeleniyorum.
Gelgelelim şarj meselesine. Telefonu aldığımda bende kullanım kılavuzunda söylendiği üzere telefonumu 10 saate yakın şarj ettim ve ilk günün heyecanıyla mıdır bilinmez yaklaşık 10 saat sonra telefonumun sarjı bitti. Fakat ilerleyen zamanlarda şarjım gittikçe daha fazla yetmeye başladı.Tabi bunda yeni yüklediğim “advenced task killer” ve “juice defender” tarzı programların büyük katkısı var. Bu programları kullanarak telefonunuzda acık kalan uygulamaların ram i meşgul edip şarjınızı bitirmesini büyük ölçüde engelleyebiliyorsunuz. Bunların dışında seçtiğiniz hareketli arka plan uygulamalarından tutunda 3g gsm ayarlarına kadar bir çok faktör var şarjı etkileyen. Sadece arama yapmak için kullandığımda 2 güne yakın gitti şarjım.Eğer wifi açık uygulama ve oyunları sürekli kullanırsam ise kacınılmaz olarak her gece sarj etmem gerekiyor.
Son olarak bu yetenekli aletin fiyatından bahsedeyim size. Ben telefonu yanlış hatırlamıyorsam mediamarket ten 1049 tl karsılığında taksitle aldım.2 yıl da garantisi var.
Özetlemek gerekirse fiyat-kalite anlamında ben şu ana kadar oldukça memnunum. Umarım verdiğim bilgiler aklında soru işareti olanlar için faydalı olmuştur.
HTC Desire Teknik Özellikler
- 3.7 inç AMOLED dokunmatik ekran
- 480 X 800 WVGA ekran çözünürlüğü
- 1 GHz işlemci
- Android 2.1 işletim sistemi
- HTC Sense
- ROM 512 MB
- RAM 576 MB
- Optik Trackball
- 5 MP kamera (flaş ve otofokus)
- Bluetooth 2.1
- Wi-Fi
- 3G
- 2 Mbps maksimum upload hızı
- 7.2 Mbps maksimum download hızı
- microSD bellek kartı desteği
- GPS
- Dijital pusula
- FTP/OPP dosya transferi
- 3.5 mm stereo ses çıkışı
- Ses formatları – AAC, AMR, OGG, M4A, MID, MP3, WAV, WMA
- Video formatları – 3GP, 3G2, MP4, WMV
- 7 saate kadar konuşma süresi
- 360 saate kadar bekleme süresi
- 1400 mAh batarya