27 Eylül 2023 Çarşamba

SD Hafıza kartı seçimi ve SDHC dönemi

Bugün PDA mın hafıza kartını yükseltmeye karar verdim 2GB olan SD hafıza kartımı 4GB ile değiştirecektim. Şimdilik hersey normal, gittim bir bilgisayarcıya 4 gb lık bir sd kart aldım, eve geldim büyük heyecanla actım, makineye taktım ama sonuc olumsuz. PDA ( HP iPAQ rx1950 ) de çalışmadı.. Hemen CardReader ile bilgisayarımda denedim senoç yine olumsuz. Artık şüphem yoktu kart bozuktu.

Tekrar aldığım yere gittim aldığım yerde de kartı denettirdim orada da başarısız oldular ve kartı başka birtaneyle değiştirmeyi teklif ettiler. Yeni bir kart seçtim ve satıcıya kartı acıp denemek istediğimi soyledim. Yeni kartı açtık PDA ya taktık sonuc aynı, kendi mağazadaki CardReader ile denedik yien sonuç yok. İki kartın da bozuk olma ihtimali çok düşük bir olasılıktı. Peki sorun neredeydi? Hemen yeni bir CardReader ile aldığım kart test edildi ve kartın çalıştığı anlaşıldı. Sorun kartta ve kart okuyucusundaydı. Aldığım kart SDHC bir karttı ve kullandığımız cihazlar SDHC destekli değildi.
Uzun lafın kısası teknoloji ilerliyor ve bundan böyle alacağımız her ürünü iyice araştırmamız  gerekiyor.

Peki SD ve SDHC arasındaki fark ne?

SD (v1) : kartların kapasitesi 8 MB ile 4 GB a kadar sınırlı bunun üzerindeki bir kapasiteyi yapılarından dolayı desteklemiyorlar.  SD kartlardaki hız ise;

Rating (MB/s)
6x 0.9
32x 4.8
40x 6.0
66x 10.0
100x 15.0
133x 20.0
150x 22.5
200x 30.0

Tablodan da görüldüğü gibi maximum 30MB/s veri transferine kadar çıkabilmekteler. Oldukça hızlı veri transferi yapabilmelerine karşın sanırım şimdilik tek dezavantajları düşük kapasiteleri gibi görünüyor.

SDHC (v2) : Kapasite sıkıntısını gören üreticiler SDHC (SD High Capacity – Yüksek Kapasiteli SD) isimli görünümü ve ebatları SD kartlar ile aynı yeni bir bellek türü piyasaya sürdüler. Bu yeni nesil kartlarla beraber 4 GB sınırı da kaldırıldı. Teorik olarak bir sınır olmasa da pratikte 32 GB’lık bir sınırdan söz ediliyor.

Yeni nesil kartların üzerinde SDHC‘nin özel logosu bulunuyor. Yine bu kartların birçoğunda Class adı verilen ve kartın hızını gösteren bir işaret mevcut. Class 2, 4, 6 ve 8 olmak üzere 4 farklı seçenek var. Örneğin Class 2, saniyede en az 2 MB yazma hızına işaret ediyor. Benzer şekilde diğer seçenekler de ifade ettikleri yazma hızlarına karşılık geliyorlar. Class 8 ürünler henüz piyasaya sürülmedi ancak yakın zamanda satışa sunulmaları bekleniyor.

Her güzelin bir kusuru olduğu gibi SDHC bellek kartlarının da bir sıkıntısı var: Geriye doğru uyumlu değiller. Yani bu bellek kartlarını desteklemeyen herhangi bir cihazda kullanılamıyorlar. Örneğin 3 sene önce aldığım iki farklı bellek kartı okuyucusu bu yeni nesil bellek kartlarını görmüyor. Anlayacağınız yeni bir masraf kapımız daha oluyor.

Bundan sonra SD kart alırken
1- Cihazınız max kac gb destekliyor
2- Hafıza kartı olarak SDHC Desteği var mı
Bunun gibi özelliklere dikkat etmekte fayda var. Unutmadan belki kafanıza takılmıştır aldığım hafıza kartına ne oldu diye 🙂 sağolsunlar mağaza yetkilileri paramı geri iade ettiler 😉

cuneyt
Elektronik okumuş, bakmış olmuyor Diş Hekimi olmuş. Ama teknolojiden birtürlü kopamamış

Related Articles

6 YORUMLAR

  1. bu bilgi çok işime yaradı gerçi yıl 2009 değil ama olsun bende aralarındaki farkı merak ediyodum pda ‘ ma 32 gb lık alacaktım aralarındaki tek fark bumu class 4 yada 6 almayı düşünüyom bu bilgiyi başka yerde bulamadım saolun

    • bildigim kadari ile far bu. yeni cihazlar zaten sdhc destekli artik class 10 movcut 32GB class 10 kart 45Euro yuksek class almanizda fayda var.. sonucta daha hizli veri yazma okuma olacagi icin, kullanacaginiz cihaz da hizlanmis olacak..

  2. selamlar bende geçen gün toshiba 4gb sdhc hafıza kartı aldım laptopa taktım fakat açmıyor bununla ilgili olarak bi prgram falan yokmudur kartın içindeki resimleri atamadım kaldı yardımcı olursanız sevinirim

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

En Son Gönderılenler